Este foarte des intalnita. Toata lumea o practica.

Gaslighting-ul – este o forma de manipulare, prin care o persoana incearca sa schimbe modul de percepere a realitatii altei persoane.

Din nefericire, sunt extrem de multe persoane care sunt influentate de rea-vointa altora si iesirea din aceasta situatie nu este intotdeauna cea mai usoara. Mai jos regasiti cateva caracteristici ale acestei forme de manipulare.

  1. Nu este o manipulare deliberata

Manipularea de tip gaslighting nu este neaparat realizata in mod deliberat. Este nevoie doar de convingerea ca este acceptabil sa rescrii realitatea unei persoane.

O prietena m-a sunat sa ma intrebe daca este nebuna pentru ca asa i-a spus prietenul ei. I-am marturisit ca ceea ce i se intampla este o forma de manipulare, in incercarea lui de a o indeparta si izola de prieteni si familie.

Ea ii tot lua apararea, gasindu-i scuze si afirmand ca el nu ar face asa ceva, din moment ce o iubeste. Faptul ca el ii manipula mediul inconjurator si interactiunile cu prietenii si familia cu scopul de a o scoate nebuna era de neimaginat in capul ei.

Aceasta forma de manipulare, de rescriere a realitatii unei persoane prin interventia asupra mediului inconjurator nu are nevoie decat de acceptul victimei. Restul se intampla natural. Trasatura distinctiva dintre cineva care manipuleaza si cineva care nu o face, este o paradigma internalizata a proprietatii.

Si din experienta mea, identificarea acelei paradigme este mult mai usoara decât gasirea manipulatorului.

Manipularea de tip gaslighting se intampla cand intimidarea nu mai este acceptata de victima.

  1. Manipularea si manipularea de tip gaslighting sunt comportamente diferite

Manipularea se concentreaza, de obicei, in jurul unei amenintari directe sau indirecte, pentru a influenta comportamentul unei alte persoane. Gaslighting -ul foloseste si amenintari, cu scopul insa de a schimba pe cineva, nu doar comportamentul lor.

Ambele variante de manipulare va degrada stima de sine, insa manipularea de tip gaslighting, aplicata in mod eficient, va deteriora increderea de sine si realitatea.

  1. Manipularea de tip gaslighting nu implica intodeauna furie sau intimidare

Conform cartii “The Gaslight Effect”, exista un tip de manipulare gaslighting numita “glamor gaslighting” (manipulare fascinanta de tip gaslighting).  Aceasta are loc cand manipulatorul te invaluie in atentie speciala, insa nu-ti acorda niciodata ceea ce ai nevoie cu adevarat. Te pune pe un piedestal, insa el nu este niciodata acolo. De fapt, acesta se poate infuria cand vei avea nevoie de sprijin in anumite situatii. Devine dificil dupa un timp sa identifici de ce te simti singur/a sau depresiv/a.

O alta metoda de manipulare gaslighting, este aceea cand manipulatorul se transforma in victima. De fiecare data cand aduci o problema in discutie, te regasesti cerandu-ti scuze la finalul conversatiei.

  1. Este normal sa nu-ti poti aminti ce s-a intamplat

Este normal sa-ti pierzi memoria cand esti supus manipularii de tip gaslighting. De fapt, este unul dintre semnele de care ar trebui sa tii cont si sa-ti faci curaj sa pleci din mediul acela toxic.

  1. Tu stii care este adevarul – dintotdeauna ai stiut

Manipulatorul nu vede de ce esti capabil, nu-ti vede adevarata valoare.

Pentru el reprezinti o umbra, care nu atrage atentie, in timp ce iti inconjoara imaginea cu dragoste si atentie in fata altora.

Tu stii ce pozitie ocupi, chiar daca ajungi sa te urasti pentru asta. Daca privesti in retrospectie, iti vei da seama ca dintotdeauna ai stiut ca ceva  se intampla.

  1. Trebuie sa te confrunti cu amenintarea

Trebuie sa te confrunti la nivel personal, intim cu toate amenintarile de care ai avut parte; trebuie sa constientizezi situatia, sa o accepti, si incetul cu incetul, sa te desprinzi de tot. Este un proces anevoios, dar care te va scoate din situatia creata.

 

sursa: https://everydayfeminism.com/2015/08/things-wish-known-gaslighting/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *