Ce sa faci inainte de prima zi de scoala:

Pregateste-ti copilul inainte de scoala ca sa reduci drastic sansele ca acesta sa fie anxios cand tu il vei lasa singur in sala de clasa. Cateva idei despre cum il poti familiariza cu noul sau mediu:

-Cu ceva timp inainte, introdu in rutina sa zilnica activitati pe care acesta le va intalni in mediul scolar: desenul, povestirea, etc…

– In vara precedenta inceperii anului scolar, mergi de cateva ori cu el sa vada scoala

-In momentul in care afli ce invatatoare va avea, fa-i acesteia o vizita la scoala, insotit de copil, ca sa le faci cunostinta din timp.

Ce sa faci in primele zile de scoala:

-Sa nu ai remuscari ca il lasi singur, sau sa iti fie frica; copilul va simti si iti va copia comportamentul. Cu cat vei fi mai calm, cu atat copilul tau va fi mai increzator.

Sa iti lasi copilul la scoala in primele zile poate fi devastator de ambele parti. Cum poti sa treci mai usor peste:

-Permite-i copilului tau sa formeze o relatie cu invatatoarea/invatatorul. Arata-i acestuia ca tu ai incredere in invatator.

-Lasa-ti copilul sa isi aduca o jucarie de acasa in primele zile de scoala. Vorbeste cu invatatoarea, daca permite acest lucru, in cazul in care are nevoie de un obiect cunoscut. Nu trebuie sa fie jucaria favorita, deoarece nu poti avea nici o garantie ca acesta se va intoarce cu ea acasa. Alternativele pot fi: o poza cu familia, o paturica, etc…

-Cand este timpul sa pleci, asigura-te ca iti iei la revedere de la copil. Sa nu te furisezi! Daca faci asta, risti ca acesta sa isi piarda increderea in tine.

– Odata ce ai spus ,,La revedere!”, pleaca prompt. Un ramas bun indelungat poate sa ii transmita copilului ca iti este frica sa il lasi acolo.

-Arata-i ca pleci fara grija ca il lasi singur acolo. Poti sa ii faci cu mana de la geam, sau sa faci o fata nostima in timp ce pleci.

-Spune-i ca atunci cand o sa termine orele, il vei lua de la scoala. Ii poti spune :,, Ne vedem mai tarziu!”

-Creeaza un ritual al vostru. Poti, spre exemplu, sa il pupi pe obraz, dupa care sa iti freci nasul de nasul lui.

-Invata numele colegilor acestuia, spre exemplu: ,,Uite un loc liber langa Ionut si Mihai, va puteti juca cu trenuletul impreuna!”. Acest lucru ii va oferi un sentiment de confort si incredere.

 

Pentru mai multe detalii nu ezitati sa ne contactati!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *