Nu esti destul de bun, nu o poti face, nu iti mai pierde timpul pentru ca nu ai sa reusesti. Acestea sunt ,,vocile din capul tau” care te opresc de la succes. Crezi ca esti singurul caruia i se intampla? Presupunem ca oamenii care au succes nu au nici un fel de dubiu. Credem ca deciziile pe care acestia le iau sunt usoare si ca acestia nu au regrete, insa aceste presupuneri sunt eronate.

Dubiile sunt naturale, acestea vin o data cu provocariile pe care ni le aduce viata, acestea actioneaza ca mecanisme care ,,ne ajuta” sa nu avem de a face cu esecurile. Aceste mecanisme sunt foarte utile in situatii extreme de viata si moarte, dar nu sunt bune si in situatiile in care vrei sa vorbesti cu superiorii tai pentru o marire de salariu sau daca vrei sa devi mai sanatos.

 

Mai jos gasim cateva trucuri care ne pot ajuta sa trecem peste aceste ganduri neproductive:

 

1.Nu esti singur

Daca crezi ca esti singurul care are dubii, cand are in fata o incercare, deja te afli pe drumul catre esec. Este foarte important sa intelegi ca nu esti singur si ca toti trec prin perioade de indecizii. Nu te invinovatii, acest lucru va inrautatii lucrurile.

  1. Seteaza-ti obiective realizabile

Obiectivele mici si rapide duc in final catre progrese mari. Daca iti imparti obiectivele majore in unele mai mici este mult mai usor sa le faci fata si ai parte de mult mai putin stres. Cu fiecare obiectiv mic realizat vei fi mai optimist si iti vei da seama ca esti mai aproape de obiectivul final. Sa presupunem ca ,,Ana” este o femeie in varsta de 38 de ani, mama a doi copii care in urma sarcinilor s-a ingrasat cu 30 de kg. Aceasta vrea sa slabeasca si sa aibe un stil de viata sanatos. Daca isi seteaza ca si obiectiv in fiecare luna sa slabeasca 1-2 kg ii va fi mult mai usor decat daca si-ar propune ca in 1-2 ani sa slabeasca 30 kg.

  1. Devino mult mai optimist

O data ce esti mult mai potimist iti va fi mult mai usor sa te mentii pe calea cea buna, chiar daca acestea este plina de mici piedici. Incearca sa ai langa time oameni care sa te incurajeze si sa nu te judece. Daca ai langa tine familia si prietenii poti ramane motivat orice ar fi. Incearca sa ignori pe cei care nu te sprijina si te judeca.

  1. Crezi in tine

Multe din dubiile noastre provin din lipsa de incredere in noi insine. Folosestete de reusitele din trecut ca de o trambulina care sa iti propulseze moralul. Ai mai fost acolo, te-ai mai indoit de tine si in trecut si totusi ai reusit, foloseste asta! Crezi in tine, crezi in cine esti, in ce vrei sa realizezi si nu iti fie frica sa incerci.

  1. Dovedestele celor care se indoiesc de tine contrariul

Lasa-i pe cei ce nu cred in tine sa nu o faca, lasa-i pe cei ce nu te sustine sa nu o faca, de cele mai multe ori oamenii care incearca sa te demoralizeze si sa te impiedice sa actionezi o fac din cauza propriilor lor frici de a-si urma visurile. Nu le permite sa te influenteze in nici un fel.

  1. Blocheaza-ti dubiile

Dubiile iti ofera scuze pentru a renunta – astfel nu mai trebuie sa ne confruntam cu friciile noastre si ne protejam de urmariile emotionale ale esecului. Nu este nimic gresit in a incerca si esua. Lucruri marete se intampla in afara zonei tale de comfort, cate o data tot ce trebuie sa faci este sa iti blochezi gandurile care te fac sa ai dubii, sa iti asumi riscuri si sa incerci.

  1. Gandeste in prezent

Se intampla ca dubiile sa apara in urma analizei in exces. Daca te concentrezi pe prezent in loc de viitor sau trecut iti poate oferii o viziune mai clara asupra faptelor care sa te ajute sa actionezi. Un simplu exercitiu pe care il poti folosi este sa te asezi pe un scaun si sa faci cateva exercitii de respiratie, o data ce te-ai relaxat sa incerci sa privesti lucrurile din alta perspectiva.

 

Pentru mai multe detalii sau articole va rugam sa ne contactati!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *