In cele ce urmeaza va prezentam pe scurt definitiile termenului ″rezilienta″ in cazul unor  domenii de interes.

Rezilienta   psihologica

Rezilienta psihologica este abilitatea de a face fata problemelor si esecurilor. Oamenii rezilienti sunt acele persoane care au abilitatea de a-si utiliza experienta si punctele forte in procesul de recuperare după socul produs de evenimente deosebite, ca de exemplu: pierderea slujbei, probleme financiare, boala, decesul unei rude apropiate, dezastre naturale si industriale etc. In acord cu experti din domeniu, oamenii sunt capabili sa invete si sa dezvolte abilitati specifice dezvoltarii capacitatii de a deveni rezilienti.

Rezilienta   urbana 

Rezilienta urbana se concentreaza pe analiza riscurilor si amenintarilor majore asupra sistemelor urbane.  Permanent, in cadrul acestei analize, se pune urmatoarea intrebare: care este magnitudinea evenimentelor ce poate fi considerata suportabila de catre sistemele urbane in a se mentine in functiune fara sa treaca intr-o  stare de avarie sau colaps?

Rezilienta  organizationala

Rezilienta organizationala este descrisa prin capabilitatea unei companii de a raspunde rapid si decisiv in fata unei schimbări neprevazute sau a unei intreruperi functionale haotice. In urma raspunsului rapid, din perspectiva rezilientei organizationale, compania are capacitatea de a-si reveni si de a se recupera in timpul cel mai scurt posibil dupa producerea evenimentelor deosebite.

Rezilienta  institutionala

Rezilienta institutionala reprezinta capacitatea unei institutii de a se pregati sa reziste si sa isi revina dupa producerea unor dezastre majore sau din alte circumstante si care, in mod exceptional, o impiedica partial sau total, sa-si deruleze activitătile curente.

Rezilienta  afacerii

Rezilienta afacerii se refera la abilitatea companiei de a reconfigura si adapta rapid afacerea in concordanta cu schimbarile climatice si a celor politico-economice nationale si internationale, cum ar fi: noi cereri si oportunităti, viteza dezvoltării tehnologice, amenintari naturale, amenintari sociale, razboi, cyber-crime si terorism, epidemii si infestări (nucleare, radiologice, biologice, chimice).

Rezilienta  economica

Rezilienta economica se refera la capacitatea economiei de a-si reveni, ori de a se adapta, in urma efectelor adverse la care a fost supusa.

Rezilienta  financiara

Rezilienta financiara se refera la abilitatea unei familii sau a unei comunitati de a preveni, sustine sau de a se recupera dintr-un soc financiar.

Rezilienta  sociala

Rezilienta sociala reprezinta abilitatea unui grup sau comunitati de a face fata tensiunilor interne si externe, generate ca urmare a schimbarilor de ordin social, economic, politic sau ale mediului.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *