Desi aparut in anul 1674, conceptul de rezilienta este introdus in circuitul tehnic mai tarziu de Benjamin Franklin in 1772. In scrisoarea adresata Dr. Noble Wimberly Jones, liderul coloniei Georgia de la acea vreme, Franklin ii transmitea  urmatoarea informatie: “Am trimis, de asemenea, cateva seminte de copac de ‘Seu’ din China care, eu cred, vor creste si prospera odata cu tine. Arborele de seu este o specie ornamentala ce poate creste rapid la 10 de metri inaltime și este ‘rezistenta’ la mulți daunatori”.

Intr-o descriere sumara si in functie de obiectul sau subiectul în discutie, rezilienta se defineste prin intermediul a doua formule de exprimare, astfel: capabilitatea materialelor de a rezista la șocuri fara deformare permanenta sau fisurare si tendinta entitatilor de a se recupera si ajusta cu ușurinta dupa o nenorocire sau schimbare majora. Datorita dezvoltarilor tehnologice si globalizarii riscurilor, a interconectivitatii si interdependentei infrastructurilor critice, o definitie universal valabila pentru rezilienta este imposibil de formulat. Însă, se poate vorbi cu certitudine ca rezilienta a primit la nivel global conotatia de paradigma.

In mod curent conceptul de rezilienta este asociat cu domenii stiintifice, sociale, economice, politice, etc. Astfel putem vorbi despre o multitudine de formate constructive, respectiv: rezilienta psihologica, rezilienta biologica, rezilienta urbana, rezilienta organizationala, rezilienta institutionala, rezilienta afacerii, rezilienta economica, rezilienta financiara, rezilienta politica, rezilienta informationala, rezilienta sociala, etc.

Intr-o prima instanta, constructia rezilientei unei entitati presupune urmatoarele: elaborarea unui cadru legislativ specific; alocarea unor echipe multidisciplinare si a fondurilor necesare; proiectarea unui portofoliu de proceduri si norme de lucru; dezvoltarea la nivel socio-economic a perceptiei importantei constructiei rezilientei si a sinergiei sociale intre institutiile de stat si mediul privat, autoritatile locale, ONG-uri, asociatiile cetatenesti, organizatiile profesionale, etc.; promovarea si implementarea la nivelul socio-economic a culturii anticiparii, preventiei si pregatirii in fata riscurilor; elaborarea planurilor post-criza si intoarcere la normalitate, etc.

Caseta tehnica:

Sinonime: flexibil si elastic – asemanatoare cauciucului, suplu, extensibil.

Cuvinte similare: adaptabil, ductil, maleabil, deformabil, pliabil, flexibil, mladios, suplu.

Aproape de antonime: compact, solid, fiabil,  nesfaramicios.

Antonime: inelastic, inflexibil, rigid, dur, casant.

Caseta sociala:

1. Viata plină de sens (scop)

2. perseverenta

3. incredere in sine

4. calm

5. Venind acasa la tine (singuratatea existentiala)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *